Stichting De Moezeköttel

De Moezeköttel is een enkele jaren geleden in oude luister herstelde voormalige noodwoning, gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog.

Het kleine openluchtmuseum staat in het buitengebied van Megchelen in het buurschap Asbroek.  Deze noodwoning, één van de laatst overgebleven exemplaren, geeft een beeld van de situatie waarin vele  inwoners verkeerden direct na de tweede wereldoorlog. Toen stonden er wel zeventig in en om het bij de bevrijding zwaar getroffen Megchelen. Dit huisje was de kleinste variant, met maar één slaapkamer. In de loop van de jaren woonden er drie families, waaronder een gezin met drie kinderen. De laatste 35 jaar was de bouwval in gebruik als kalverenstal.

Het herstel is voortvarend aangepakt en de bezoekersruimte en infocentrum, in de voor dit doel toegevoegde karloods, is een schot in de roos. Er is een stichting gevormd voor beheer en educatie. De Moezeköttel is een pleisterplaats voor fietsers en wandelaars onderdeel van de Liberation Route.

Tijdens de 19e Hen & Weerum, op 19 maart 2017 was De Moezeköttel de centrale pauzeplaats en konden de wandelaars een kennis maken met deze bijzondere locatie. Wandelvereniging ’t Lup kijkt terug om een mooie samenwerking met Stichting De Moezeköttel.

Meer weten over de Moezeköttel? Ga naar www.moezeköttel.nl

Advertentie