Achtergrond HEN & WEERUM

De HEN & WEERUM wordt jaarlijks in maart gehouden. De organisatie is in handen van wandelvereniging ’t Lup. De doelstelling is om mensen gelegenheid bieden om te kunnen wandelen in de (eigen) omgeving, ze daarbij de nodige faciliteiten bieden, zoals rustplaatsen, sanitaire voorzieningen, wat vermaak en bovenal het belangrijkste: goed uitgezette en mooie routes.

2007 dsc_7790

De HEN & WEERUM is een wandeltocht met start en finish te Varsselder-Veldhunten, nabij Doetinchem, Gelderland.

De belangstelling voor deze wandeltocht is jaarlijks groot, ca. 500 tot 900 wandelaars, afhankelijk van de weersgesteldheid. Doordat de HEN & WEERUM is opgenomen in het in het landelijk wandelprogramma komen de wandelaars uit alle windstreken. Ruim 40 vrijwilligers zijn deze dag in touw om alles in goede banen te leiden bij het parkeren, de inschrijving, op de route en bij de rustplaatsen.

De wandelroutes van de HEN & WEERUM hebben elk jaar weer een duidelijk doel voor ogen: Geprobeerd wordt om vanaf het vertrekpunt in Varsselder een zover mogelijk daar vanaf gelegen punt te bereiken, binnen de gekozen afstand.
Er is keuze uit een drietal afstanden: 7, 14 en 21 kilometer. Het prachtige afwisselende landschap maakt het mogelijk om te lopen van kerktoren tot kerktoren, door de dorpen, tussen de weilanden en in de bossen. Op de routekaart die elke wandelaar meekrijgt worden de in het landschap waarneembare hoogtepunten vermeld, zodat richting en doel duidelijk blijft. Daarnaast wordt informatie verstrekt over de wetenswaardigheden op de route. Wanneer de route langs bezienswaardigheden leidt zoals een kerk, molen of monument, dan wordt deze zo mogelijk opgengesteld voor het publiek. Elk jaar worden er weer nieuwe routes uitgestippeld. De exacte routes worden op de wandeldag vrijgegeven.

2006 Huifkar onderweg - DSC_3660De wandelaars van de 7 km route worden met huifkarren weggebracht en wandelen vervolgens het 2e deel van de 14km route. Zij lopen dus alleen ‘WEERUM’. Daarmee kan ook voor deze groep wandelaars telkens weer een afwisselende route geboden worden. Er wordt daarvoor een pendeldienst opgezet met enkele tractoren met huifkarren. Voor de jonge wandelaars is dit daarnaast ook een spannend ritje.

Over de routes verdeeld zijn er een drietal locaties waar rustplaatsen worden ingericht. Op dat vlak heeft de HEN & WEERUM zeker een naam hoog te houden. Op de rustplaatsen worden de wandelaars onderdak, zitgelegenheid en toiletten aangeboden en kan tegen geringe vergoeding ondermeer koffie, thee en soep worden genuttigd. Een groep muzikanten zorgt voor een gezellige sfeer.
De rustplaatsen worden vaak ingericht met spontane medewerking 
van particulieren in schuren en garages  2011 Muzikanten - t Lup 2011 (216) maar hebben daarnaast ook al vele markante locaties gekend zoals de Rioolwaterzuivering in Etten, St. Willibrordsabdij Slangenburg, Wanders metaalprodukten Netterden, Venhorst transport en fourage Megchelen, Daas Baksteen Azewijn en Tuincentrum Steentjes in Silvolde.

Button 01 - Kerk Netterden

De wandelaars ontvangen bij de finish een herinnering die speciaal gemaakt is voor deze wandeltocht. Deze herinnering bestaat uit een een kleine button waarop een afbeelding van een hoogtepunt van de route staat afgebeeld. Elk jaar wordt er een nieuwe button uitgegeven.

Voor de organisatie is het elk jaar weer een uitdaging om nieuwe wandelroutes samen te stellen. De bijzonderheid van de HEN & WEERUM zit soms in een eenmalig opengesteld pad of terrein, dan weer door een rustplaats op een unieke locatie, maar meestal doordat de HEN & WEERUM mensen kennis laat maken met hun eigen omgeving!

Advertentie